Flora intestinala echilibrata
Flora intestinala este formata din diferite specii de bacterii benefice care colonizeaza mucoasa intestinala, traind in simbioza cu organismul.
Flora intestinala este formata atat din bacterii benefice “prietenoase”, cat si din bacterii daunatoare “rele“. La un organism sanatos proportia bacteriilor bune ar trebui sa fie de 85%, fata de 15 % bacterii “rele”1.

Rolul probioticelor in organism2


Pot reduce incidenta diareei produse prin antibioterapie
Pot reduce durata si severitatea diareei de cauza infectioasa
Pot reduce incidenta dermatitei atopice la copiii cu risc
Pot reduce severitatea durerii si meteorismului din sindromul de intestin iritabil
Pot fi utile in abordarea infectiei cu Helicobacter Pylori
Pe parcursul vietii, flora noastra intestinala se modifica in functie de numerosi factori. Stresul, stilul de viata, dieta, igiena, dar mai ales tratamentele cu antibiotice pot afecta flora intestinala pe termen lung.
In lupta cu infectiile, antibioticele distrug bacteriile rele obtinand victoria, insa in lupta victorioasa a antibioticelor sunt afectate si bacteriile bune si flora noastra intestinala se dezechilibreaza.
Un singur tratament cu antibiotice orale distruge compozitia si diversitatea florei intestinale pentru luni si chiar pana la un an in multe cazuri. Dezechilibrul florei intestinale presupune simptome resimtite precum balonarea, disconfortul abdominal, stomacul zgomotos si chiar diareea.3



Cand este indicat sa luam probiotice?


In urma tratamentului cu antibiotice orale
Utilizarea antibioticelor este frecventa la copii. Studiile au aratat ca aproape 20% dintre copiii carora li s-au administrat antibiotic au prezentat diaree. Academia Americana de Pediatrie recomanda utilizarea probioticelor pentru preventia diareei asociate antibioticelor.4
Tot studiile au aratat ca probioticele asociate tratamentului cu antibiotice au efect protectiv in diareea asociata antibioticelor. Cele mai concludente rezultate au fost obtinute cu tulpinile de Lactobacillus Rhamnosus GG si Saccharomyces Boulardii. Hepiflor plicuri contine tulpina Lactobacillus Rhamnosus.
In cazul adultilor incidenta aparitiei diareei asociate antibioticelor arata raportari la 5-25% din pacienti.5
Aceasta incidenta a crescut in ultimii ani, fiind raportata chiar incidenta de 30% in unele cazuri.6
O solutie pentru refacerea florei intestinale afectata de antibiotice si pentru reducerea aparitiei diareei asociate tratamentului cu antibiotic ar fi asocierea unui probiotic cu rol de a echilibra dezechilibrul creat.
In urma toxiinfectiei alimentare - in infectiile tractului intestinal
Probioticele sunt recomandate in refacerea echilibrului florei intestinale in cazul toxiinfectiilor alimentare, in diaree infectioasa, ca tratament asociat tratamentului principal.
In tratamentul pentru sindromul intestinului iritabil
Probioticele se recomanda si in disconfortul abdominal la pacientii cu sindrom de intestin iritabil, cu tulburari functionale intestinale, dispepsie intestinala, cu simptome precum:


Diaree
Balonare
Constipatie alternand cu diaree
Disconfort abdominal
Stomac zgomotos
Asociat tratamentului de fond - tratament principal.
1. Holzapfel WH, Haberer P et al.” Overview of gut flora and probiotics”.Int J of Food Microbiol 1998; 41:85-101
2. American Family Physician, 2008, 78(9), 1073-78
4. Clin Gastroenterol Hepatol 2012 September
5. World J Gastroenterol 2014 December 21; 20(47)
6. J.Winstron, S.Ragner, frequency of antibiotic- associated diarrhea in 2462 antibiotic treated patients, Journal of Antimicrobial Chemotherapy 2001.